Wat is Vipassana?
Vipassana wordt ook wel inzichtmeditatie genoemd en het betekent ‘Anders Zien’. Zij vindt haar oorsprong in het boeddhisme. Bij deze meditatievorm staat het ontwikkelen van opmerkzaamheid of mindfulness centraal. U leert zonder oordeel de ervaringen in uzelf te observeren. Hierdoor kan een helder en bevrijdend inzicht ontstaan in hoe u als mens in elkaar zit en hoe u op een vaardige manier kunt omgaan met de wisselvalligheden in het leven.
Het ontwikkelen van aandacht en opmerkzaamheid, zoals in de Kabat-Zinn mindfulnesstraining wordt geleerd, vindt zijn herkomst in de Vipassana-meditatie. Maar aandacht of opmerkzaamheid is maar een van de elementen die spelen bij de Vipassanameditatie. Metta of vreugedevolle vriendelijkheid, compassie of mededogen, medevreugde en gelijk-moedigheid of in balans zijn, zijn andere aspecten. Vipassana is dus breder dan alleen aandacht en opmerkzaamheid. Daarom wordt aangeraden om eerst een Kabat-Zinn mindfulnesstraining te volgen. U leert dan te mediteren en de basisbeginselen van mindful zijn in de praktijk toe te passen. U kunt natuurlijk ook op een andere wijze meditatie-ervaring hebben opgedaan.
Groepsmeditatie in een Sangha
Om even tot rust te komen in deze hectische wereld, u verder te ontplooien en uw ontwikkeling te verdiepen kan het fijn zijn om regelmatig te mediteren. Vaak komen we daar niet aan toe en daarom organiseert Andere Blik iedere week Vipassana Sangha bijeenkomsten van ongeveer twee uur om in groepsverband te mediteren.
Thich Nhat Hahn gaf in augustus 1996 in zijn lezing “Stoppen, rusten, helen” het belang van het samen mediteren in een Sangha als volgt weer:
Thich Nhat Hahn
De oefening van samatha, stoppen, is de oefening van het niets doen. We proberen niets te doen, alleen ons lichaam en onze geest toe te staan te rusten. Dat is niet makkelijk, omdat rennen en werken een gewoonte is van ons lichaam en onze geest. Daarom is het erg belangrijk je aan te sluiten bij een sangha, waar mensen zijn die in staat zijn te stoppen. In een sangha, waar je mensen aantreft die hier en nu aanwezig kunnen zijn, kan je profiteren van hun energie. Zij kunnen gelukkig zijn met de blauwe lucht, een klein bloemetje in het gras, met iedere stap die ze zetten. Ieder moment maken zij een stukje geluk. Ze rennen niet. Zij zijn in staat stil te houden en ieder moment van het dagelijks leven diepgaand te leven. Het is heel belangrijk hun gezelschap op te zoeken, want als je met hen in contact bent zal je dat ook kunnen, na verloop van tijd. Als je op je kussentje zit of loopt, oefen dan om alleen maar in en uit te ademen en alleen maar hier te zijn. Want uit je bewuste hier en nu-zijn ontstaat liefde en zorg voor het lijden in je. Je bent er niet geweest voor jezelf, je hebt jezelf verwaarloosd.
Waar, wanneer en kosten?
Voor de locatie en tijdstippen, zie ‘Praktische informatie Vipassana Sangha meditatiebijeenkomsten’. De kosten zijn in de vorm van een bijdrage op basis van dana (gift). Dit is een tegemoetkoming in de locatiekosten. Richtbedrag € 5,00 per bijeenkomst.