Bijzondere meditatiebijeenkomsten

Meditatiedag ‘Mildheid & Compassie’

Bijzondere kans!! Op een meditatiedag kunt u de hele dag uw mildheid (metta) en inzicht (vipassana) diepgaander ontwikkelen en in groepsverband mediteren. De laatste keren gebeurde dit onder de compassievolle en deskundige begeleiding van Frits Koster en Jetty Heynekamp.

Jetty Heynekamp en Frits Koster
Jetty HeyneKamp en Frits Koster

Frits (geb. 1957) kwam in 1979 in aanraking met de beoefening van vipassana- of inzichtmeditatie. Hierdoor geïnspireerd maakte hij eind 1982 een reis naar Azië. Tijdens deze reis is Frits ingetreden als boeddhistisch monnik en heeft ruim vijf jaar gemediteerd en gestudeerd in Thailand, Birma, Sri Lanka en Maleisië. In 1988 kwam hij terug naar Nederland. Hij begeleidt sinds die tijd meditatieactiviteiten in binnen- en buitenland; daarnaast geeft hij lezingen en cursussen over de boeddhistische psychologie.

Frits is inmiddels uitgetreden en woont in een klein dorp in Noord-Groningen. Hij werkt als mindfulness- en compassietrainer bij het Centrum Integrale Psychiatrie in Groningen en is verbonden aan opleidingsinstituten tot mindfulnesstrainer in Nederland en andere landen in Europa.

Samen met zijn vrouw Jetty Heynekamp organiseert Frits retraites op diverse locaties in Nederland. Frits is verbonden met een collectief van retraitebegeleiders die vipassana-meditatie faciliteren in Nederland.

Samen met psychiater Erik van den Brink heeft hij de cursus Mindfulness-Based Compassionate Living (MBCL) opgezet, als een vervolg voor mensen die de cursus Mindfulness gevolgd hebben en behoefte hebben aan een grotere mate van (zelf)compassie in hun leven.

Frits heeft diverse boeken geschreven (uitg. Asoka en Boom).

Jetty (geb. ’57) is werkzaam geweest als fysiotherapeute, beoefent sinds 1982 vipassana- of inzichtmeditatie en heeft veel ervaring in het werken met mensen met fysieke beperkingen. Zij is gecertificeerd mindfulnesstrainer via het Instituut voor Mindfulness (IvM). Zij heeft samen met haar echtgenoot Frits Koster het Trainingsbureau Mildheid & Mindfulness opgezet, van waaruit zij meditatieretraites en workshops verzorgen in binnen- en buitenland. Ze verzorgt tijdens workshops en retraites naast de praktische organisatie ook sessies ‘mindful bewegen’ en houdingsadviezen.

Meer informatie over Frits Koster en Jetty Heynekamp kunt u vinden op www.fritskoster.nl

Praktische informatie over deze bijzondere meditatiedagen 

Waar en wanneer

 • De dagen vinden plaats op zaterdag of zondag van 10.30 uur tot 16.30 uur. Inloop en installeren vanaf  10.00 uur. Wij stellen het op prijs als u tijdig aanwezig bent en we op tijd kunnen beginnen.
 • Locatie kan wisselen, maar is altijd goed bereikbaar met auto, (brom)fiets, te voet, openbaar vervoer, gratis parkeerplaatsen.

Programma

 • de dag combineert de kracht van stilte, mindfulness (opmerkzaamheid) & mildheid (compassie), inzicht (vipassana) & mildheid (metta).
 • het programma: er wordt gemediteerd in stilte en onder begeleiding volgens een gezamenlijk meditatieprogramma, met mogelijk zit-, loop- en ligmeditatie, ervaringen delen en korte oefeningen.
 • om uw meditatie en die van anderen zich gemakkelijker te laten verdiepen wordt u uitgenodigd om tijdens de dag niet te praten -tenzij het in het programma past-, te lezen, te schrijven, te bellen of met een mobiele telefoon/laptop bezig te zijn.
 • Wanneer u de beginselen van meditatie in praktijk kunt brengen bent u van harte welkom. Als u twijfelt neemt u dan gerust contact op met Jacqueline.
 • niet verantwoordelijk: indien u, om welke reden dan ook, bepaalde houdingen, oefeningen niet kan of wil doen of niet vol kan houden dan wordt er van u verwacht dat u daar zelf rekening mee houdt. U bent op geen enkele wijze verplicht mee te doen met het gezamenlijke programma. Ook weet u dat u de organisator of de begeleider niet verantwoordelijk kunt stellen voor letsel als gevolg van het meedoen aan het programma.

Huishoudelijke zaken

 • er zijn een aantal meditatieartikelen aanwezig. Toch wordt aangeraden om uw eigen mat, meditatiekussen of meditatiebankje mee te nemen zodat u niet mis grijpt. Stoelen zijn aanwezig.
 • kleding: schone sokken of sloffen, omslagdoek, deken of fleece en laagjeskleding om aan en uit te doen is verstandig om mee te nemen.
 • thee en water kunt u gratis pakken. Verzocht wordt uw eigen lunchpakketje en eventueel koffie mee te nemen. In de pauze kunt u naar buiten als u wilt. Het meenemen van een klokje en van een jas of paraplu lijkt, afhankelijk van het weer, slim.

Inschrijving

 • organisator: Andere Blik coaching, counseling, mindfulness en compassie, Jacqueline Straus.
 • de kosten worden per meditatiedag vastgesteld en gepubliceerd. Voor bedrijven, werkgevers en andere BTW-plichtigen, alsook wanneer u een factuur wilt, gelden er andere prijzen dan voor een particulier.
 • aanmelding: de manier waarop u zich kunt aanmelden wordt ook per meditatiedag kenbaar gemaakt. Waarschijnlijk door de datum van de dag, uw naam, woonplaats, telefoonnummer en (kort) uw meditatie-ervaring te e-mailen naar Jacqueline Straus: j.straus@andereblik.nl  Uw aanmelding is compleet wanneer het van toepassing zijnde inschrijvingsgeld bijgeschreven is op IBAN-rekeningnummer NL58 RABO 0132995905 t.n.v. Andere Blik te Delft en bent u zeker van uw plek. Er geldt ook een annuleringstermijn.

Graag tot ziens!